Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2022 14:37 - ФАШИЗЪМ? – ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО!
Автор: get Категория: История   
Прочетен: 2596 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 15.03.2022 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В отговор на поставения ми от NKF - въпрос, в коментарите по материала ми "Хотят ли русские войны"?

- На който, още през 1995г. говорейки за надвиснала опасност - ни предупреждава, достатъчно популярния от "братята Стругацки", Борис - с неговата статия?


ФАШИЗЪМ? – ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО!

Написано от Борис Стругацки, още през далечната 1995 год.
В предупреждение. За опасността от зараждащ се в Русия, фашизъм?


Чумата е в дома ни. А да я лекуваме не умеем.
Повече от това, дори не можем дори приблизително да и поставим правилната диагноза. И този който вече се е заразил, няма качеството да разбере, че самият той е болен и разпространява заразата.
На същият се струва, че знае всичко за фашизма. Та нали на всички е известно, че фашизма – това са черни униформи, лаеща реч, изпружени в римски поздрав ръце, свастика, маршируващи колони под червено черните цветове на свастиката, човеко-скелети зад бодливата тел, мазния черен дим на крематориумите от изгаряните трупове на концлагерниците; бесноватия Водач на Народа; тлъстия Гьоринг; бляскащите стъкла на пенснето на Химлер и още половин дузина, повече или по-малко достоверни фигури от филмите „Седемнадесет мига на пролетта”, „Подвига на разузнавача”, и от „Падането на Берлин” … О-о, ние прекрасно знаем, какво е фашизма – (но) немския фашизъм. А до главите ни не идва, че може да съществува и друг фашизъм, също така отвратителен, също така страшен, но свой, домашен.
….
Един от важните признаци на фашизма е лъжата. Разбира се не всеки който лъже е фашист – но всеки фашист, задължително е лъжец. Той просто е принуден да лъже. И никой по-точно от Хемингуей, не го е казал:

„Фашизма това е лъжа – изречена от бандит.”

Така, че ако вие изведнъж „вече сте осъзнали”, че само вашият народ е достоен за всички блага, а всички други народи около вас – са втори сорт, поздравявавам ви: Вие направихте първата(си) крачка към фашизма.
След това ще ви осени идеята, че високите си цели вашият народ ще постигне, единствено, след като се въведе железен ред, чрез който да се затворят устите на всички тези кресльовци и разглаголстващи се за някакви човешки права и свободи, книгоцапачи; когато ги поставят(било със или без съд и следствие) до стената, тез всичките противоречащите(ни), а чуждородците ги сграбчим в безпощадна ноктеста хватка … И само миг, след като вие с всичко това се съгласили, приемайки го за истинно – процесът вече ще се е свършил: Вие вече сте фашист.
Вие нямате черната униформа декорирана със свастика. Вие нямате навика да крещите „Хайл!”. Вие през целият си живот сте се гордели с победата на страната ви над фашизма, и може би, даже самите вие сте допринесли за прибижаването й. Но вие(със съгласието си) сами сте позволили, заставайки в редовете, за победата на националистическата диктатура – и вие вече сте фашист. Колко е просто! Колко е страшно, поради простотата си.

И моля не ми говорете, че вие самият съвсем не сте зъл човек, че сте против страданията на невинните люде(че за разстрел до стената следва да се поставят само враговете на порядъка и само враговете на порядъка, ще бъдат зад лагерната бодлива тел!), че вие самите имате деца, внуци, и че сте против войната … Всичко това вече е без значение, тъй като вие току що вече с действията си сте приели „причастието” от княза на Този Свят! Исорическите пътеки отдавна са утъпкани, логиката на историята е безпощадна, и само малко след като дойдат на власт вашите фюрери, ще заработи отдавна вече настроения конвеер: с отстрпаняване на другомислещите – смачкване на неизбежния социален протест – концлагери, наказателни взводове – упадък на нормалната мирна икономика, с последващи – милитаризация – война и …

А ако не дай си, Вие внезапно опомняйки се, пожелаете в някакъв момент да спрете този страшен конвеер, ще бъдете безпощадно онищожени, все едно сте най-последния демократ-интернационалист.

А знамената под които ще бъдете няма да са червено-кафяви(алюзия с нацистките – п.м.) а примерно черно-оранжеви(алюзия с „георгиевските”, под които шестваха мероприятията известни, като „Безсмъртния полк” – п.м.).
Вие на своите събрания не ще викате „Хайл” а да кажем „Слава”(алюзия със сегашното „Слава Родину” – к.м.).
Няма да имате „штурмбанфюрери” а примерно някакви есаул-бригадири. Но фашистката същност – нацистката диктатура – ще остане, а от това ще остане лъжата, кръвта, войната – която сега вече е термо-ядрена.
Ние(русите – д.м.) живеем в опасно време.
Чумата е вече в нашите домове.
С присъщото за нея, че тя първо поразява онеправданите и унижените - а колко много такива имаме сега у нас.
Можем ли обърна историческия ход? Наверно възможно е – стига това да го пожелаят милионите.
Дайте тогава – ДАНЕ ПОЖЕЛАЕМ, това. Та толкова много зависи от нас.
Не всичко разбира се – но МНОГОТО, Да!”

- Превел със съкращения(малки) за Вас … (п)объркани от имперската пропаганда, мои скъпи български братя и сестри!


image


Месец май 2009г. поднасяне на цветя от президента на Русия, на гроба на Иван Иилин.
- Знаем ли кой е Илин и какво проповядва в неговата филисофия?













Гласувай:
13



1. zarenkow - Все пак има още нещо.
15.03.2022 18:51
Всичко описано е така, но не става дума само за фашизмът. Всички онези разписани правила, още в дълбока древност, незнайно от кого и кога, влизащи в дълбок конфликт с природата на всяко живо същество, включително и човекът, спиращи всички животински методи за конкуренция и оставащо един единствен инструмент, наречен мислене и по същество създаване на модел на поведението на конкурента, са в комплект, система, която не изпълнява целите си, ако е пробита с компромис на което и да е правило от системата. В тези системи, присъстващи във всички религии, по същество еднакви, но с различно редакции , няма мажоритарност, няма сортиране по приоритет. Всички са еднакво съществени, защото липсата на което и да е, разрушава системата. Става дума за ценната система правила, наречена ценностна. В конкретният случай вие сочите измамата, лъжата. Тя е в много случай равностойна на убийството, защото очевидно една лъжа , може да е средство за масово убийство. Та , коментарът ми е в посока да, за комунизма, да за фашизма в които наред с убийствата не по малко фатални са лъжите. Когато подминаваме с мълчание лъжата, когато правим компромис с нея, ние ставаме съучастници в убийство, без значение, дали е фашизъм, комунизъм, или друго и тук идва въпросът със свободата на словото, което може и да е лъжа и трябва да изберем , да затворим устата на лъжеца, особено в съвременните средства за информация, мощни и убедителни, спокойно настаняваща дори лъжата в съзнанието на хората, или да сме демократи неразбиращи щетите покрай ползите от свободата на словото. И още нещо "Можем ли обърна историческия ход? Наверно възможно е – стига това да го пожелаят милионите." Не, не може без сила. Заповедите са за това заповеди, защото не са природа на човека. Човек се ражда с вродено отричане на Заповедите и трябва някой да му Заповяда за да ги изпълни и стане Човек.
цитирай
2. dobrodan - Изглежда, хората обичат и искат да бъдат лъгани.
15.03.2022 19:00
Те не искат истината. Нито за себе си, нито за водачите си. Искат да бъдат величани, хвалени, емоционално приповдигнати.
Дори и когато са наясно, че ги лъжат, нищо не се променя.
Печели най-успешният лъжец.
цитирай
3. get - До двамата 1. zarenkow + 2. dobrodan уважили и коментирали - описаното от Б. Стругацки в есето му - ще ви поставя въпрос ... ?
15.03.2022 19:46
... преди да се опитам да дам от мои позиции отговор?

1.
Чели ли сте писаните от братя Стугацки още през 70-те години романи "Трудно е да бъдеш Бог" и "Обитаемия остров"?
- Ако "да" !
2.
Защо според вас авторите са избрали времеви дял в който се развива действието на произведенията - което отговаря на Средните векове и то най-вече в този период известен ни като "тъмни векове"? А романите малко или много разглеждат този социален феномен или "обществен строй" - който е прието поради нац;ионално своеобразие, да наричаме "фашизъм", нацизъм, франкизъм, салазаризъм, перонизъм ... и с още имена?
цитирай
4. get - След като не можахме да си отгово...
17.03.2022 14:10
След като не можахме да си отговорим: Защо братя Стругацки пишат ДВАТА СИ РОМАНА, действието на които поставят да се развива в Средновековието?

Мисля, че единствения смислен отговор е ... ?
Че и "революцията" осъществена от интернационал-социалистите Ленин+Сие и тази осъществена от национал-социалистите на Хитлер - на практика са едно ВРЪЩАНЕ НА ГЕРМАНИЯ и РУСИЯ - назад в средновековието!

А, че това е така - ще обясня в следващия си пост, в който смятам да илюстрирам правотата в моето съждение! Русия след Ленин и Германия след Хитлер - на практика бяха върнати в МРАКО-бесието на "тъмните векове", още известни и като "средновековна нощ"?! - с аутодафетата на книги на забранени автори, кладите на "вещиците" и тем подобни - "изобретения" на средновековните реакционни сили! ... на които им предстояха векове на проби и грешки - докато стигнат до елементарното и за пръв път формулирано от църковния теолог Николай Кузански!
- Че всеки един човешки живот е свещен, тъй като във всяко едно човешко същество, се крие, по едно "имаджо Деи"!


Вероятно ще попитате? А как това пряко КОРЕСПОНДИРА, със заетата още от 2008 г. идеологическа позиция на настоящия руски президент Путин - желаещ да ВЪРНЕ КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА НАЗАД? Тоест от Руската МНОГОНАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ - да се върне във времената на Съветската ИМПЕРИЯ!
цитирай
5. dobrodan - Четох ги буквално когато бях малък, дори и не млад.
17.03.2022 21:29
Тогава търсех друго у фантастите, много повече ме интересуваше технологичната част.
Някои книги човек трябва да чете след определена възраст.
Човешкият живот бил свещен? Кога и къде :):):)?
Путин е осъзнал, че държава като Русия е невъзможна без да има някой много голям падишах отгоре:) и е решил, че кой, ако не той и кога, ако не сега:):):).
Мисля, че вече изтърва правилния момент.
Любопитна ситуация, макар и отчайващо грозна и страшна.
цитирай
6. get - До 5. dobrodan - Добродане, имаш потенциял, който за съжаление хабиш, правейки се на етимолог :)) !
18.03.2022 12:04
dobrodan написа:
Тогава търсех друго у фантастите, много повече ме интересуваше технологичната част.
Някои книги човек трябва да чете след определена възраст.
Човешкият живот бил свещен? Кога и къде :):):)?
Путин е осъзнал, че държава като Русия е невъзможна без да има някой много голям падишах отгоре:) и е решил, че кой, ако не той и кога, ако не сега:):):).
Мисля, че вече изтърва правилния момент.
Любопитна ситуация, макар и отчайващо грозна и страшна.


Още Маркс, посочва: Русия е АЗИАТСКА ДЪРЖАВА.
Оделно в Историческия материализъм - изрично(вероятно пак поради нея) посочва ЧЕТИРИ ИСТОРИЧЕСКИ СЛОЖИЛИ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ. За една от тях която маркс е нарекъл с малко мъглявото "азиатска форма на производство/държавност". Пишман марксистите, в съветския съюз и нашенските бяха табуирали(забранили) упоменаването й.
Защото в Русия след Октомврийския метеж - който невярно е наричан Революция, бе наложено държавно устройство от там и обществени порядки ... които много наподобяваха на ОПИСАНИТЕ ОТ МАРКС в неговият Общественоно-исторически строй, наречен "азиатска форма на производство/държава"!
Сталин, поради това налага табу - по отношение упоменаването на тази историко-политическа форма на държава(обществен строй) - което в момента в социално-политическите науки е прието да се нарича "политарно общество"!

- Сам си прави изводите ... загатвани от мен досежно АЗИАТСКИЯ ХАРАКТЕР на така известната ни Съветска Русия, ДОРИ разглеждани САМО ОТ ПОЗИЦИЯТА НА марксисткият "научен" социализъм - а той не е единствения и най-верен поглед в/у историята на социума!?

- Не случайно и не само Маркс пишейки - настоява, че Руско-абсолютистко самовластие е атавизъм от монголо-татарската държава ... която не само прави и съвременна Русия НЕ-ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, но е дало тотално поражение в/у мисленето на този народ и на неговото отношение към - точното НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ ... извоювани от европейците след многовековни борби!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: get
Категория: История
Прочетен: 571841
Постинги: 25
Коментари: 862
Гласове: 18499
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031