Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2020 23:48 - Вечна слава и поклон пред загиналите Българи за Обединението на България!
Автор: get Категория: История   
Прочетен: 6087 Коментари: 14 Гласове:
21

Последна промяна: 10.05.2020 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Да поменем паметта на тези български чада! – Паднали в бой на Девети Май, СЪС СМЪРТТА НА ХРАБРИТЕ – следвайки завета на предците си възрожденци - ЗА СВЯТА И ЧИСТА, РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

На 9 май Българската армия разбива руските окупационни войски в Македония.

Действително, 9 май 1917 г. с право може нарече „черен ден“ за руската ОКУПАЦИОННА армия в Македония.

Този „Черен ден“ на руската армия в Македония, е закономерна последица от антибългарската политика следвана от Русия, по време на Двете Балкански и Първата световна война (1915 – 1918), когато, при последната, Русия воюва срещу България по всички фронтове.
През лятото на 1916 г. след освобождението на Македония и Поморавието от сръбската окупация и обединението им с България. Тя, вечният сръбски съюзник Русия, се включва в широкомащабната война против България, като едновременно нанася двоен удар: от север през Добруджа в подкрепа на Румъния, с която Русия е съюзник от 17.08.1916 г. и от юг – в Македония на Солунския фронт.Още през август 1916 г. в навечерието на общото настъпление на силите на Антантата на Солунския фронт пристигат първите руски войски, които подсилват враговете на България.
Това е 2-ра особена бригада, командвана от руския генерал Михаил Дихтерис. Създадена в периода май – юни 1916г. в района на Москва първоначално от 3-ти и 4-ти особен пехотен полк и Маршевият батальон. По щат има 224 офицери и 9 338 долни чина.От септември 1916 г. руската 2-ра особена бригада е хвърлена в боевете срещу 1-ва българска армия водеща бойни действия в битолското направление.С тези си действия руските войски подпомагат ФРАНЦУЗИ и СЪРБИ при овладяването на два български града в Македония – Лерин на 23.09.1916 г. и Битоля на 19.11.1916 г. 

През октомври 1916 г. в Македония се явява втори контингет руски войски, под вида на 4-та особена бригада. Сформирана е през юни 1916 г. в Москва. Тя се набира главно от запасняци, но има и 6 роти от действащата армия. При сформирането й  бригадата е с първоначален състав от 180 офицери и 9 368 долни чинове. 4-та особена бригада е в състав от два особени полка, с номера 7 и 8. Командва се от генерал – майор Максим Леонтиев.
4-та руска бригада е включена в състава на 3-та сръбска армия. На 28 – 30.11.1916 г. влиза в бой при настъплението срещу българите на Солунския фронт.
Особено активно действа 7-и руски полк. Той подкрепя сръбските атаки, при които губи 251 убити и ранени. Общо в тези дни бригадата дава 301 души загуби.
Според донесението от 2.12.1916 г. при щаба на генерал – майор М. Леонтиев, неговата бригада, вече се намира в завоя на р. Черна при село Брод. Не успява да постигне кой знае какви успехи. Понася сериозни загуби в сраженията и е изтеглена за временна почивка.
Вече през следващата 1917г. м. Май, руските войски са привлечени в пролетната офанзива на Антантата в завоя на р. Черна, чиято цел е пробива на българската отбрана.
При подготовката за настъплението - съглашенските войски са обединени в ударна групировка под командването на френския генерал Леблуа. Тя включва френски, руски и италиански войски.
На 9.05.1917 г. съглашенското командване преминава към решителни настъпателни действия в завоя на р. Черна срещу българо-германските войски.
2-ра особена Руска бригада трябва да настъпва в участъка на 22-ра усилена българо-германска бригада съвместно със 17-та колониална дивизия.
Настъплението й, се провежда чрез две колони, тази на:
А) 3-ти особен полк на полковник Тарбаев и с
Б)  4-ти особен полк на полковник Александров.
Съотношението на силите в този участък е в полза на Антантата. 18-те  френско-руски батальона с 104 оръдия се изправят срещу 10 баталъона (дружини) и 60 оръдия на участъка.
Руският 3-ти особен полк постига срещу сектора командван от германеца Хайнцелман частичен успех.
По-големи са успехите на 4-ти особен руски полк. Тук германският преграден артилерийски огън е незадоволителен, което улеснява действията на руската пехота.
Към 8.45 ч. първият удар на противника е отразен в секторите командвани от  Миге и Хаинцелман(германски фицери – п.м.). Но впоследствие, след кръвопролитен бой възвишението Дабица пада в руски ръце на 9.05.1917 г.  Руснаците пленяват даже 78 германци, в това число 4 офицери от 42-ри германски полк.
Следобяд 3-ти руски полк повторно атакува другият участък Хаинцелман.Безуспешно.
За възвръщане на Дабица, щабът на 22-ра усилена българо-германска бригада разработва план. Замислът е да се атакуват руските окопи на височината от към двата фланга. Преди това обаче трябва да се проведе бърза артилерийска подготовка. Това налага концетриране на огъня на близките батареи. Този план е блестящо изпълнен.
Поведена е краткотрайна артилерийска подготовка с участие на 5 български батареи. Следва образцова контраатака, която започва вечерта на 9.05.1917 г. В нея участват германски егери, атакуващи от запад и една щурмова-рота (6-та на капитан Шишков) от 2-ра дружина на 44-ти пехотен полк, атакуваща „на нож“ от изток.
Повечето от руските войски, които защитават Дабица са избити от снарядите и бомбите, и последващият щиков-бой, а остатъците от тях се оттеглят панически назад. В 20.15 ч. германо-българските части окончателно овладяват Дабица. Тя остава руска само 13 часа.
Загубите при българо-германската контраатака на Дабица са нищожни. Загива обаче командирът на 6-та рота на 44-ти пехотен полк, капитан Шишков. С овладяването на важната височина Дабица боят на 9.05.1917 г., боят безапелационно е спечелен от щурмуващите българо-германските войски.

 

Руските войски не са просто победени, а разгромени. От общо 3 000 щика, с които те участват в атаката и отбраната на Дабица, загубите им възлизат на 1 300 убити, ранени, контузени и безследно изчезнали.

Поражението на руските войски в завоя на река Черна е тежко.С пълно право 9.05.1917 г. може да се нарече „черният ден“ за руската армия в Македония. Само на 9.05.1917 г. руската 2-ра особена бригада губи 25 офицери, от които 3 убити и 950 войници. Много тежко засегнат е 4-ти особен полк.

Но „черните дни“ за руските войски в Македония продължават.Френският генерал М. Сарай не желае да спре настъплението в този сектор на фронта, а атакува без оглед на загубите, българо-германските позиции в завоя на р. Черна чак до 21.05.1917 г.

Стремежът на френското командване на всяка цена да пробие, ожесточената съпротива на българо-германската отбрана струва много скъпо за руските войски.

До края на май 1917 г. последващите руски загуби в завоя на р. Черна (убити, ранени, изчезнали) достигат 1 200 души! Така за целия период на съглашенските атаки (9 – 21.05.1917 г.) в кървавия завой на река Черна руските загуби са средно по 100 души на ден!4-ти особен полк на 2-ра особена бригада е изцяло обезкървен. Той губи 50% от личния си състав. Още по-големи от руските обаче са загубите на руските съюзници – при италианците жертвите са 2400 бойци, а при французи - 4000 души.

На 21.05.1917 г. щабът на генерал М. Сарай прекратява настъпателните операции на Солунския фронт. Равносметката е ужасяваща. Загубите на съглашенските войски в пролетната офанзива срещу българската армия са значителни и хвърлят в отчаяние дори и най-големите оптимисти в техните редове. Тези загуби по различни източници варират от 13 000 до 20 000 души!
На обратния полюс са настроенията в редовете на Българската армия, която за пореден път доказва висок боен дух, твърдост в отбраната и решителност в контраатаките. Записана е нова бляскава българска победа в епопеята За Македония.
В сборника „Черна“ се обобщава по следния начин резултата от победоносните майски боеве  „При завоя на Черна”:

 

„…Тук падна легендата, че достойнсвата на българския войник отстъпват на големите и общопризнати негови качества при нападателния бой. Онова, което извърши българинът изобщо на целия южен фронт и частно в завоя на река Черна през майските отбранителни  боеве, е нещо легендарно, непознато на военната история. Въпреки силния и продължителен барабанен огън и многобройните атаки на около 40-50-хилядната френско-руска- итало армия по 20-километровия фронт в завоя, нашите войски не помръднаха от мястото си, не позволиха на противника да заеме нито една нова педя българска земя!

В историята на сегашната война ще остане бележита защитата на Вердюн. Но и при тая крепост, снабдена с многочислени силни укрепления, французите трябваше да отстъпят пред германския напор.

В завоя на Черна нямаше ни едно укрепление, наподобяващо тия при Вердюн …“

 

Руските войски излизат от тези бой обезкървени и със силно понижен боен дух. Този път награди и паради няма. Генерал – майор М. Дихтерис е потресен от ужасните загуби и фактически се признава за победен, което личи от следващите му донесения. На 18.05.1917 г. той изпраща рапорт до главнокомандващия Източната армия генерал М. Сарай, в който излага своите съображения за необходимостта да се снеме бригадата му от фронта и да се изпрати в тила. Моли за отдих, за да бъде съхранен бойния й дух. Според същия рапорт руските загуби в бригадата към този момент са 4 400 убити а ранени и болни 8000.
На 13.06.1917 г. двете руски особени бригади окончателно излизат от състава на сръбската армия. От този момент руските войски в Македония са вече пряко подчинени на генерал-майор М. Сарай. Заповедта за снемане от фронта и изтеглянето им в тила съвпада с започналата вече реорганизация на руските войски в Македония, осъществена в периода май – юни 1917 г. Остатъците от бригадите са обединени във 2-ра особена дивизия.

 

Вечна слава и поклон пред загиналите Български герои, За Обединението на България!



Покойници, вий в други полк минахте,

де няма отпуск, ни зов за борба,

вий братски се прегърнахте, легнахте

и "Лека нощ" навеки си казахте -

        до втората тръба.

 

Но що паднахте тук, деца бурливи?

За трон ли злат, за някой ли кумир?

Да беше то - остали бихте живи,

не бихте срещали тъй горделиви

        куршума... Спете в мир.

 

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

        умираха без страх ... !!






П.П.

Аз празнувам това на 9-ти Май – а Вие?

 


 






Гласувай:
22



1. getmans1 - . . . а някои ще псуват коронавируса, ...
09.05.2020 01:35
... а някои ще псуват коронавируса,че няма да гледат парада на ПУТИН ... хич няма се запитат, това което трябва да се запитат ... ПАТРИОТАРИТЕ много обичат да се хвалят с тази битка ... без да знаят защо
цитирай
2. get - До 1. getmans1 - Прав си ранноБУДНИ приятелю !
09.05.2020 10:06
getmans1 написа:
... а някои ще псуват коронавируса,че няма да гледат парада на ПУТИН ... хич няма се запитат, това което трябва да се запитат ... ПАТРИОТАРИТЕ много обичат да се хвалят с тази битка ... без да знаят защо


Както е било - тъй и ще е, докато!
Примитива(плебс) НЕ УЗРЕЕ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ "от хляб и зрелища" ... и осъзнае ЗА СЕБЕ СИ?! Бог създавайки ни, ни е одарил с Разум и Правото на Свобода на Волята!
От което и направил - СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ ... да бъдем Пантократори в делата и Съдбите си !
цитирай
3. blackpredator - знаем те бе пантократоре
09.05.2020 16:01
ти празнуваш като победител и битката при Ключ
цитирай
4. get - До 3. blackpredator - В контекста на това, което обяснявам ДОРИ И БИТКАТА ПРИ КЛЮЧ е предпочителна ... ?
09.05.2020 18:00
blackpredator написа:
знаем те бе пантократоре
ти празнуваш като победител и битката при Ключ


... ОТКОЛКОТО - 9 МАЙ - като символ на една победа, във война КАКТО НЕЖЕЛАНА, ТАКА И СРАМНА поради това - ЧЕ СМЕ ОКУПИРАНИ ОТ "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НИ" които ти така ОВЧО-верноподанически АКЛАМИРАШ ?!
цитирай
5. shtaparov - Вечна слава, поклон пред паметта ...
19.05.2020 07:37
Вечна слава,поклон пред паметта им!
цитирай
6. shtaparov - Честит празник na Българската п...
24.05.2020 13:18
Честит празник na Българската писменост- желая много здраве,щастие,успехи и късмет!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Чест и почитания за твоят почтен стремеж да търсиш, разкриваш и публикуваш Истината, приятелю Get!!
03.06.2020 18:55
Твоето присъствие в този публичен форум е изключително полезно за ограмотяването и осъзнаването на мислещата, одухотворена част от аудиторията, която не се е поддала на зомбиране, а продължава да се интересува от причините и последствията в живота, които разкриват историческата, а от там и житейската Истина.
Благодарен съм ти за Просвещението, което внасяш в блоговото пространство!
цитирай
8. get - До 7. batogo - !!!:))) Чест и почитания ... Доколкото позволяват скромните ми знания и Упованието в Бог - ще се мъча! - А то инак ...?
07.06.2020 11:34
batogo написа:
Твоето присъствие в този публичен форум е изключително полезно за ограмотяването и осъзнаването на мислещата, одухотворена част от аудиторията, която не се е поддала на зомбиране, а продължава да се интересува от причините и последствията в живота, които разкриват историческата, а от там и житейската Истина.
Благодарен съм ти за Просвещението, което внасяш в блоговото пространство!


В забранената след "Девети" от ПОКВАРИТЕЛИТЕ на Българския народ - книга „На завой“ на Д. Талев е казано?

„Знаеш ли, Милке, последният правоверен комунист ще умре в България.
И тогава, когато никъде по света няма да има правоверни комунисти, нито дори в болшевишка Русия, тук, у нас, все още ще се намери някой?
- Ах, какъв народ сме ние!"

цитирай
9. batogo - !!!:))) Истината няма как дълго да бъде крита, приятелю! А Д.Талев е познавач на народопсихологията.
11.06.2020 14:51
Той е наясно, че Истината е единственото лекарство срещу фалшификатите и фалшификаторите в живота. Тя, единствена, е способна да укрепва имунната система на обществото, ако то не е изгубило способността си да я различава, осъзнава и уважава.
цитирай
10. zaw12929 - Слава и поклон пред загиналите Б...
19.11.2020 07:37
Слава и поклон пред загиналите Българи за Обединението на България!
ПОЗДРАВИ ЗА ВАС, ЗА ПОЧИТТА!
цитирай
11. krumbelosvet - "Дребен факт" пропуска Гет
28.07.2021 07:24
"Дребен факт" пропуска Гет. По вина на Фердинанд (доведен от Стамболов) тия герои загинаха НАПРАЗНО.
Напразно, НАПРАЗНО, Н А П Р А З Н О.
цитирай
12. get - @ 11. krumbelosvet - Сал едно си "баба" знае - и все него си го бае ? ОТГОВОР: За русофила СЛЕПОК ?
29.10.2021 09:50
krumbelosvet написа:
"Дребен факт" пропуска Гет. По вина на Фердинанд (доведен от Стамболов) тия герои загинаха НАПРАЗНО.
Напразно, НАПРАЗНО, Н А П Р А З Н О.


Този „Черен ден“ на руската армия в Македония, е закономерна последица от АНТИБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА следвана от Русия, по време на:
- Двете Балкански и ...
- Първата световна война (1915 – 1918), когато, при последната, Русия ВОЮВА СРЕЩУ България по всички фронтове.
През лятото на 1916 г. след освобождението на Македония и Поморавието от сръбската окупация и обединението им с България. Тя, вечният сръбски съюзник Русия, се включва в широкомащабната война против България, като едновременно нанася двоен удар: от север през Добруджа в подкрепа на Румъния, с която Русия е съюзник от 17.08.1916 г. и от юг – в Македония на Солунския фронт.Още през август 1916 г. в навечерието на общото настъпление на силите на Антантата на Солунския фронт пристигат първите руски войски, които подсилват враговете на България.

- В заключение, и аз като генерал Колев ПИТАМ?

Кавалеристи,
Бог ми свидител, че съм признателен на Русия задето ни освободи!
Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?
Ще ги бием и прогоним както всеки враг, КОЙТО ПРЕЧИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
13. hristiqnskaprosveta - Пак Русия ни помогна...
31.01.2022 20:27
... като плати на Османската империя нашият външен дълг, който имахме, заради Обединението на княжество България с Източна Румелия с т. нар. Българо-руски протокол от 1909 год. с която Руската империя ни опрости дълговете. :)

Пак сте недоволни, задето Русия ви спасява задниците. :)
цитирай
14. get - До 13. hristiqnskaprosveta - Това да си русофил - явно върви със задължителното условие да си идиот?
12.02.2022 14:24
hristiqnskaprosveta написа:
Пак Русия ни помогна...... като плати на Османската империя нашият външен дълг, който имахме, заради Обединението на княжество България с Източна Румелия с т. нар. Българо-руски протокол от 1909 год. с която Руската империя ни опрости дълговете. :)

Пак сте недоволни, задето Русия ви спасява задниците. :)


- Кога БЕ "ЧЕРВЕНА ГЪБО" - Русия Е ПЛАЩАЛА български КОНТРИБУЦИИ дължими ОТ НАС на ТУРЦИЯ ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: get
Категория: История
Прочетен: 571155
Постинги: 25
Коментари: 862
Гласове: 18485
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031