Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2013 20:48 - ХЪРЦОИ???
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 9540 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 04.05.2013 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОИ СА ХЪРЦОИТЕ? Част 2
По-късната съдба на КАРСИ - ХЪРСИ можем да проследим по топонимични данни за техни селища. Забелязва се концентрация на такива следи в Южна Трансилвания. Там се намира историческата област КЪРЦА. Първото и споменаване е от началото на 13 в. - в документите това име е с формите КЕРС и КЕРЦ. Същото название там носят до наши дни селище, река и планина. В близост се издига карпатският хребет ХЪРСА. Имената на други селища от Трансилвания говорят, че те са били основани от КАРСИ - ХЪРСИ: ХЕРСЕНИ, ХАРЗАФАЛВА (рум.ХЪРСЕЩ), ХАРСАН, ХЪРЦЪУ.
Подобни топонимични следи ни отвеждат и на юг от Дунав. Те говорят за преселване на КАРСИ - ХЪРСИ (ХЪРСАНИ, ХЪРСАЛИ) в южнодунавските области. Очертава се една голяма основна група, която включва: 1. РАЗГРАД, 2. ХЪРСОВО - Разградско; 3.Шуменско; 4. Великотърновско. Селищното име ХЪРСОВО намираме в Софийско, Пиротско, Монтанско, Горноджумайско, Айтоско и Варненско.
И така, прочитът на тези данни говори, че основната група КАРСИ - ХЪРСИ се е установила в поречията на Русенски Лом и Янтро. Тяхно средищно селище е бил ХАРСГРАД (дн. РАЗГРАД). Ето как е показано неговото име в документи и карти от 16 - 17 в.: ХЕРАЗГРАД, КРАСГРАД, ХРАСГРАД, КРОСГРАД. Развитието до днешната форма РАЗГРАД е следното: ХАРСГРАД - ХРАСГРАД - РАСГРАД - РАЗГРАД.
Това заселване е било извършено през 7 в., когато славяни (късни траки) пробили дунавския лимес и се установили трайно в земите на техните предци, прогонени от римския завоевател. Групата ХЪРСИ (ХЪРСАНИ, ХЪРСАЛИ) в поречията на русенски Лом и Янтра можем да определим като племенна структура, която принадлежала към мизийските български славни. Техен племенен център е бил ХРАСГРАД "град на ХЪРСИТЕ".
В племенната територия на ХЪРСИТЕ намираме и археологически следи от времето на тяхното заселване. Това са некрополи с обред на трупоизгаряне от 7 - 9 в. Такива са проучени при с.Юпер (разградско), Бабово (Русунско) и Върбовка (Великотърновско).
В този контекст очевидно ХЪРСИТЕ са били едно от славянските племена в Мизия, заварени от Аспаруховите праблгари.Възможно е ХЪРСИТЕ да са влизали в Съюза на седемте племена, споменат във връзка с тези събития.
Какво можем да кажем за съжителството на ХЪРСИТЕ с прабългарските родове, доведени от Аспарух? С какви данни разполагаме?
Най-напред трябва да отбележим обстоятелството, че племенните земи на ХЪРСИТЕ се оказали в близост до средището на Аспарух, създадено в Плисковското поле. Можах да установя, че за присъствие на прабългарски групи в землищетона ХЪРСИТЕ говорят два вида следи - археологически и топонимични.
Езически гробове с ритуал, характерен за прабългарите, са открити редом с християнски гробове в некрополи от Русенско - при Николово, Красен, Тръстеник, Табачка и Батин.
В работата ми за прабългарските племена и родове, установили се в Дунавска България, са представени данни за сарматска група (вж. ПП, част 5, стр. 62). Те са неоспоримо топонимично свидетелство и имат своя тежест при изясняването на облика и произхода на прабългарската общност. Селища, носещи като име сарматския етноним, се намират и в територията на ХЪРСИТЕ. Това са селата Шеремет кьой, дн. Веслец, Разградско и Шереметя, Великотърновско.
Друг интересен момент, който трябва да отбележа, е превръщането на племенното име в лично. Тази особеност наблюдаваме още в тракийската система на именуване. Известни са българските имена ХЪРСО, ХЪРСЕ, ХЪРСАН, ХРЪС. Можах да установя, че грамотите и документите на Угровлашкото воеводство (както и на Молдовското) от 15 - 18 в. съдържат много богат именен материал. Там поподнах (и то многократно) на следните имена: ХЪРС, ХЪРСЕ, ХЪРСОВА, ХЪРЦЕ, ХОРС, болярин Стойко ХЪРСЕН; след метатеза - ХРЪС, ХРЪСЕ, поп ХРЪСУ.
Итак, движейки се в хронологическа последователност, след проблемите около ранносредновековнат племенна структура на ХЪРСИ - ХЪРСАНИ стигаме до новите времена и въпросите относно ХЪРЦОИТЕ.
Изложеният материал ми дава възможност веднага да взема отношение към един от основните проблеми - този за произхода на названоето ХЪРЦОИ. Смятам, че то произлиза от вариант на племенното име ХЪРСИ - ХЪРСАН. Става дума за варианта ХАРСАЛИ - ХАРСОЛИ, който е наследник на гетската форма КАРСАЛИ. След преход С - Ц (срв. ХЪРСЕ - ХЪРЦЕ, КЪРЦА) и Лѝ - Й (срв пезуль - пезуй): ХЪРСОЛЬ - ХЪРСОЙ - ХЪРЦОЙ.
Следователно формата ХЪРЦОИ е един по-късен вариант на племенното име КАРСИ - ХЪРСИ. Затова и този вариант е бил съхранен като самоназвание сред самите ХЪРЦОИ.
Тезата за румънски произход на названието е несъстоятелна. За мен са неубедителни и опитите името на ХЪРЦОИТЕ да бъде обяснено с култ към езическо божество ХЪРС - ХОРС (напоследък Анчо Калоянов). Според мои виждания това божество е свързано с Дакийската (праславянска) църква (вж. ПП, част 5, стр. 85).
Представеният тук материал говори, че ХЪРЦОИТЕ са наследници на гетското племе КАРСИ - КАРСАЛИ и на ХЪРСИ - ХЪРСАНИ - племе от групата на българските славяни (късни траки). Затова ХЪРЦОИТЕ говорят на стария български мизийски диалект и за тях са присъщи двупрестилчената женска носия и белодрешното мъжко облекло.
Мисля, че българските етнолози са в дълг към ХЪРЦОИТЕ - липсва едно комплексно изследване за тях - нещо, което отдавна беше сторено за КАПАНЦИТЕ и Южна Добруджа (ГРЕБЕНЦИТЕ).
Съборът на ХЪРЦОИТЕ в Кацелово е може би израз на един позъкаснял порив към откриване и представяне на тяхната общностна идентичност. Мисля, че си струва такива начинания да бъдат окуражавани и подкрепяни. Научен текст: ПП, част 2
http://chavdarbonev.zvezdi.org/bg/protoslavs-part2.html


Тагове:   траки,   политика,   хърцои,   история,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. maribori65 - ima ne6to viarno. kato bjh malka ...
04.05.2013 21:23
ima ne6to viarno. kato bjh malka baba mi kazva6e- ne govori na harzoiski. az zivej po tezi mesta za koito pi6ete.
цитирай
2. grigorsimov - На maribori65:
04.05.2013 22:37
Напиши неколко думи или изрази, за които баба ти е казвала, че са хрцойски!?
цитирай
3. leonleonovpom - До колкото знам, прозвището на В...
12.05.2013 16:35
До колкото знам, прозвището на Владимир, синът на Борис свален с преврат от него е Хръз-Владимир Хръз или Хръс и вероятно от него идва и Расате. Името на разград също се свързва с прозвището на Владимир
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3244224
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031