Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2020 22:23 - Скопие отново присвои езика и историята ни
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4918 Коментари: 28 Гласове:
23

Последна промяна: 25.05.2020 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                    "Скопие отново присвои  езика и историята ни"

От ясно по - ясно е, че нашите братя прегърнали "македонизма" продължават да играят по - чужда свирка. Вероятно целят държавата България да се нарича Северна Македония. Никога не съм имала неприятни чувства към тях, но всичките тези игри и лъкатушения, относно историческата истина и нашата обща история, защото сме един народ, ми идва в повече. Нека, онези горе, натоварени със задачата да водят преговори, да си отворят хубаво очите и ударят по масата: Стига с игрите! Или приемате истината и не присвоявате историята ни, наричайки я "македонска" или вървете там, където егото и измислената античност Ви водят! Време е вагонът за ЕС, на който сте се качили, да бъде откачен! Толкова жертви, толкова вдовици и сираци сме понесли, за освобождението и на тази българска земя!!! Стига, спрете с тази антибългарска канонада!!! Откачете вагона!! 

Ати

 Време е да последваме гръцкия пример и да се откажем от "споделената история"

Статията:

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

 25 май 2020

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, а историческата комисия е само лицемерно алиби пред Брюксел и София, докато Скопие получи покана за преговори за еврочленство.

 Велизар Енчев

На 24 май 2020-а паднаха маските в Република Северна Македония.

Въпреки сключеният на 1 август 2017 г. договор за приятелство с България, с който Македония се задължи да уважава историческите факти, а съвместната историческа комисия да работи до изясняването на спорните въпроси, на 24 май управляващи, опозиция и историци триумфално обявиха в Скопие:

- Кирил и Методий са македонски просветители!

- Делото на двамата братя било изцяло македонско, а техните ученици Климент и Наум са основатели на Охридската книжовна школа, която нямала нищо общо с Преславската школа и с българския владетел Борис Първи Покръстител. Нещо повече – българският цар прогонил Климент и Наум от Плиска и ги запратил в далечния Охрид.

- От всички славяни само българите оспорвали старославянския език на двамата братя и го присвоявайки като старобългарски, а той всъщност бил старомакедонски…

Нормално ли е след тази антибългарска канонада, която не е спирала в последните 75 години, да продължим ухажването на държава, открито саботираща договора за приятелство и претендираща за историята ни?

Нима не виждаме очевидното? Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, а историческата комисия е само лицемерно алиби пред Брюксел и София, докато Скопие получи покана за преговори за еврочленство.

На 1 август 2017 година направихме историческа грешка с договора за приятелство, позволил на Скопие да влезе в НАТО, без да получим и една отстъпка по спорните въпроси за историята и езика.

За разлика от нас Гърция подписа Преспанския договор и ги пусна в НАТО, след като получи три исторически отстъпки от македонска страна:

1) Отказ от т.нар. антиквизация на македонската история;

2) Промяна на името на Република Македония, преименувана в Република Северна Македония;

3) Промяна на чл. 49 в македонската конституция. Той гласеше, че Македония има правото и задължението да защитава македонците, където и да живеят те, както и да подпомага тяхното икономическо и културно развитие. Според Гърция въпросният член може да доведе до искане на славянофоните (официален гръцки термин за българското население) и помаците за присъединяване към Македония.

  А какво получи на 1 август 2017-а членуващата в Европейския съюз и НАТО България?

Скопие великодушно се съгласи да участва в българо-македонска историческа комисия, която да обсъди съдържанието на учебниците по история, литература и география на двете страни. И нищо повече!

Срещу това скромно обещание от кандидат за членство в две международни организации, присвояващ българската история и култура, страна-член на ЕС и НАТО позволи на Северна Македония да влезе в Северноатлантическия пакт, без да получи и една стотна от това, което Скопие даде на Гърция.

 Македонистите дадоха на Атина всичко поискано от тях. А със сключения зад гърба на България Преспански договор отправиха териториална претенция към България, защото географският показател „Северна Македония“ включва и Пиринския край.

 По ирония на съдбата четири години по-рано Борисов заяви в Благоевград, че България не приема името „Северна Македония“ понеже то пряко ни засяга. Не само го прие, но дори приветства Преспанския договор, забравяйки какво е казал в столицата на Пиринския край.

Пренебрегвайки принципите на добросъседството и газейки историческите факти, в Скопие се отрекоха от споразумението за българския Цар Самуил и отказват да признаят българската принадлежност на Братя Миладинови, Григор Пърличев, Гоце Делчев. Да не говорим за Илинденско-Преображенското въстание, което Зоран Зарев присвои, после се извини, а сега пак претендира, че то нямало нищо общо с българите.

 Възползвайки се от спорния термин „споделена история“, който ние с лекота им подарихме, македонските политици смятат, че „споделено“ значи законно присвоено. За да докаже истината, че вълкът козината си мени, но нравът никога, македонският президент театрално ни заплаши, че ще се откажат от еврочленство, ако продължим да наричаме македонския език български.

 Ако имахме гръцкото самочувствие и дипломатическата вещина на елините, Пендаровски ни дава отличен повод да уважим антиевропейските му настроения и да заявим на Скопие:

В ЕС се влиза доброволно, а не насилствено!

Докато не признаете българските корени на езика си, лабораторно създаден от сръбските академици през 1945-а, България няма да ви пусне в ЕС!

Цар Самуил, цяла плеяда български възрожденци и Гоце Делчев са българи и делото им е българско! Не приемете ли тези безспорни исторически факти, ще останете пред портите на Евросъюза!

  В МВнР на България вече осъзнават, че 1 август 2017-а е дипломатическо поражение, напомнящо на други две български капитулации пред македонизма – насилственото македонизиране на Пиринския край след договора „Тито – Димитров“ и предаването на костите на Гоце Делчев на Скопие през 1946 година.

 Все още не е късно да поправим грешката от 1 август, ако не искаме тя да се изроди в трета капитулация с даване на българска евровиза за Скопие. Просто трябва да направим тези три стъпки:

 1) Без да чакаме изхода от парламентарните избори в Република Северна Македония, които все още не са насрочени, България да прекрати участието си в историческата комисия. Всъщност съседите ни дава повод за тази стъпка, тъй като македонските историци блокираха работата на комисията с отказа си да заседават до изборите;

2) България трябва да преосмисли термина „споделена история“ и да го ревизира. За Скопие това е удобна пътечка за легално присвояване на български исторически личности и за европеизиране на антибългарския македонизъм;

3) Докато не започне реална преоценка на македонската история, докато не се реши „езиковият спор“ (или поне не стартира процес на неговото осмисляне от македонска страна), президентът и премиерът ни не трябва да участват с македонските си колеги в общи чествания на личности и събития от нашата история.

Защото общото минало не значи подарена история и преотстъпен език!

Авторът е

 

Доктор по международно право

 

Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

 http://epicenter.bg/article/Velizar-Enchev--Na-24-may-Skopie-otnovo-prisvoi-ezika-i-istoriyata-ni/217907/11/0?fbclid=IwAR0PANYUERz8B8-QWe5MgBvtDQSGrP9gknQ9PEhHar2JZyLyDHeoA0tDJu0

 image
 Стенопис в Охридската църква "Успение Богородично"-  Дичо Зограф 1863 г.

image

Стенопис в Църквата на Троянския  манастир   Захари Зограф 1847 г.








Гласувай:
23



1. barin - Не се научиха, Ати. Северна Маке...
26.05.2020 06:34
Не се научиха, Ати. Северна Македония само присвояват българска и гръцка история, защото нямат такава.
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
26.05.2020 10:45
Вината е в нас
За разлика от гърците, чиито претенции са неоснователни, ние не поставихме ясни условия Още с прибързаното решени на Ж. Ж- Признаваш държавата Добре, но къде е Българският елемент в нея? Къде са условията за признаване? Не, самарянски Е, сега се връща
Както и сегашните управници! Присмиваха се на македонците , че били наследници на античните македони
А сегашните гърци , в наглостта си, какви са- наследници на древните елини ,че и на македоните!? Така ли?
Е ,сега стоим с пръст в устата!
Заслужено!

Хубав ден ,Ати!
цитирай
3. get - Не се научиха, Ати. Северна Маке...
26.05.2020 10:55
barin написа:
Не се научиха, Ати. Северна Македония само присвояват българска и гръцка история, защото нямат такава.
Поздрави!


- Как да кажа приятелю, репликата ти е: "изстрел който не поразява целта"?
Защото КРАЖБАТА НА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА - не започва с МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЦЕДЕНТ ... Който едни(?) наглед благодотели, а на практика "вълци в овчи кожи" - както ги определя Яворов. Много ОТ преди ОТРОДЕНИТЕ И НЕ САМО ОТ МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИ ... започват КРАДЕЙКИ БЪЛГАРСКА - ЗАПОЧВАТ ДА Я ПРЕДСТАВЯТ И ПИШАТ ЗА СВОЯ, СОБСТВЕНА СИ ИСТОРИЯ?!

Драга Ати,
още в древността са казвали?
За да ЛЕКУВАШ БОЛЕСТТА - трябва да познаваме причините, с което ще назовем и точната диагноза?

Поради срам ли, страл ли ... или поради, Що ли - БЪЛГАРИНА НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПРОГЛЕДНЕ А ОТ ТАМ РАЗБЕРЕ КОЙ Е ПАТОГЕНА за заболяването с име "МАКЕДОНИЗЪМ"?!

Само да не избързваме и скрием същественото зад името на обявяваният за пръв МАКЕДОНИСТ - сръбски министър Ст. Новакович ?!
цитирай
4. tota - В този постинг съм писала за македонизма и неговия създател
26.05.2020 12:03
http://tota.blog/lichni-dnevnici/2011/02/20/bez-omraza-no-istinata-triabva-da-se-znae.690353
цитирай
5. tota - Тезата на Стоян Накович за македонизма
26.05.2020 12:06
Близко по замисъл е и тезата на Стоян Новакович за македонизма. Според нея българите в Македония могат да бъдат посърбени само ако най – напред се обявят за македонци по народност. Така че македонизмът да послужи като преходен етап по пътя на отбългаряване и посърбяване на българите в Македония. „

Стоян Новакович
"Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма"

"...Не успяхме българите в Македония да превърнем в сърби и всякакви бъдещи
усилия в тази насока са осъдени на неуспех. Тогава да опитаме да ги откъснем от българите, като им внушим,
че те са отделен народ със своя собствена история, различна от българската".


”……от Илинден 1903 г., като българи се сражаваха доброволците в Македоно-Одринското опълчение в 1912 - 1913 г. Като българи се сражаваха бойците в 11 македонска дивизия и 5-а македонска армия в Първата световна война. Думите "Македония", схващана като географска област, и "македонец" до такава степен бяха синоними на България и българин, че завзелата ги с Ньойския договор Сърбия ги изтри от картата, обявявайки областта за "Вардарска бановина", а българското й население за сръбско.”
цитирай
6. panazea - Ати ,
26.05.2020 13:07
драскачите от Скопие защитават 75 годишните си позиции. Иначе ще загубят положение , работа , титли !
Що се косиш! Хората са друго нещо.
Покоряйте ся язици яко С Нами Богъ !
Панацея
цитирай
7. get - До 5. tota - Мила Ати, да оставим за момент СУХИЯТ АКАДЕМИЧЕН ЕЗИК на учебникарските "-изми" а да се обърнем ... ?
26.05.2020 14:03
... към напълненото не само с информационен а и емоционален заряд слово на Яворов - пишещ едно към едно ПО ВЪПРОСА-БОЛЕСТ?

„ДЕЛОТО на Каравелова, Ботева и Левски, ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЦЕЛОКУПНАТА БЪЛГАРСКА РОДИНА чрез революция, БЕШЕ ОСУЕТЕНО(!), ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука.
Но ТЕ ИМАХА ПРЕД ВИД СИГУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ УСПЕХ.
Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление.
НАРОДЪТ, изнесъл на плещите си трудната борба, горд в съзнанието на извършения подвиг, би знаел да цени благото на свободата. И НАШЕТО ПЛЕМЕ, СВЪРШИЛО ПРЕДВАРИТЕЛНАТА РАБОТА ПО ФОРМИРАНЕТО СИ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА ЕДИНИЦА, БИ СЕ ПРЕДАЛО НА ТИХО КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ КАТО ДОСТОЕН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА КУЛТУРНИТЕ ЧОВЕШКИ ПЛЕМЕНА.
ОБАЧЕ РУСИЯ, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, ПОИСКА ДА ОСЪЩЕСТВИ ИЛИ ПОНЕ В КРАЕН СЛУЧАЙ ДА ПРИБЛИЖИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА СВОИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛНИ НАМЕРЕНИЯ спрямо турското наследство.
ТЯ ОБЯВИ ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА Освободителна война, която свърши С ЕДИН СЪДБОНОСЕН за нас РЕЗУЛТАТ - Отечеството ни БЕШЕ РАЗКЪСАНО НА ТРИ ЧАСТИ(!).
… Ний само ще поменем досегашните съсипателни за народа лутаници на Мизия и Тракия, по-напред всяка отделно, а после съединени, и ще поговорим за областта, която биде оставена под непосредствено турско заповедничество.
Македония, онеправдана от европейската дипломация, протестира твърде смело: Джумайско, Малашевско и Разложко почти цели две години бяха в открито въстание, Прилепско и Охридско, макар за по-кратко време, не останаха надире.
Но ШЕПА ХОРА НЕ МОЖЕХА ДА СЛОМЯТ ВОЛЯТА НА "СЕДЕМ КРАЛЯ" – мъртвородения 23-и член от берлинските постановления хвърляше прах в очите на цял свят.
… Тъй МИНАХА ред ГОДИНИ, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища.
През това време РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО употреби всички средства да покаже, че СЛАВЯНСТВОТО и ПРАВОСЛАВИЕТО СА ДВЕ ОВЧИ КОЖИ ВЪРХУ ГЪРБА НА ЕДИН ХИТЪР ВЪЛК. „

– край на цитата.

И в заключение СЕ ПИТАМ?

Дали този ЕДИН ХИТЪР ВЪЛК, наметнал върху гърба си двете овчи кожи на СЛАВЯНСТВОТО и ПРАВОСЛАВИЕТО – не продължава И В МОМЕНТА, хищно да броди по нашите бащини, БАЛКАНСКИТ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ?!
цитирай
8. tota - Не се научиха, Ати. Северна Маке...
26.05.2020 14:42
barin написа:
Не се научиха, Ати. Северна Македония само присвояват българска и гръцка история, защото нямат такава.
Поздрави!

Така е Иване! За съжаление, никой от нашите съседи не иска да прозре, че ни е необходимо културно и всякакъв друг вид сътрудничество между балканските народи, но това не би било възможно, ако на се каже цялата истина за историята ни. И не се сложи край на посегателството на нашата история от съседите ни.
Хубав ден!
цитирай
9. tota - Вината е в нас За разлика от гър...
26.05.2020 14:55
leonleonovpom2 написа:
Вината е в нас
За разлика от гърците, чиито претенции са неоснователни, ние не поставихме ясни условия Още с прибързаното решени на Ж. Ж- Признаваш държавата Добре, но къде е Българският елемент в нея? Къде са условията за признаване? Не, самарянски Е, сега се връща
Както и сегашните управници! Присмиваха се на македонците , че били наследници на античните македони
А сегашните гърци , в наглостта си, какви са- наследници на древните елини ,че и на македоните!? Така ли?
Е ,сега стоим с пръст в устата!
Заслужено!

Хубав ден ,Ати!

Иване, за съжаление направени бяха много прибързани действия, без ясна визия за всичко следващо от това. Без преценка, че нашите съседи, никога не са променяли отношението си към нас. Те си остават "съюзници - разбойници" , прикрити и преследващи своите интереси.
Балканите остават в полезрението и на държавите, чийто интереси се преплитат на това стратегическо място. За съжаление!
Хубав ден!
цитирай
10. tota - драскачите от Скопие защитават 75 ...
26.05.2020 15:05
panazea написа:
драскачите от Скопие защитават 75 годишните си позиции. Иначе ще загубят положение , работа , титли !
Що се косиш! Хората са друго нещо.
Покоряйте ся язици яко С Нами Богъ !
Панацея

Напълно съм съгласна с теб Тони, но нека не забравяме, че в тези 75 години са се сменили няколко поколения, а с тях под чуждото въздействие има промени в мисленето, дори и там, където е пулсирало българското. Представи си само за миг, какво е говорено на децата в часовете по учебните дисциплини, чието съдържание лежи върху българската основа, а то е наречено не българско, а македонско. И така с години, "набивано", "набивано" дава такива резултати. Онези с титлите, те са служили на политиката, която е провеждана. Най - голямата битка е тази за умовете. Спечелил ли си я, победата е твоя. Затова нашите учени, дипломати, политици и държавници трябва да заемат твърда позиция при воденето на преговорите за отстояването на историята ни и културното наследство.
Хубав ден!
цитирай
11. tota - До - 7. get
26.05.2020 15:08
Правдив коментар и вярно доловени истини! Но вълкът не е само един!
цитирай
12. get - До 10 + 11 10. tota - Правдив коментар и вярно доловени истини! Но вълкът не е само един!
26.05.2020 18:05
tota написа:
panazea написа:
драскачите от Скопие защитават 75 годишните си позиции. Иначе ще загубят положение , работа , титли !
Що се косиш! Хората са друго нещо.
Покоряйте ся язици яко С Нами Богъ !
Панацея

Напълно съм съгласна с теб Тони, но нека не забравяме, че в тези 75 години са се сменили няколко поколения, а с тях под чуждото въздействие има промени в мисленето, дори и там, където е пулсирало българското. Представи си само за миг, какво е говорено на децата в часовете по учебните дисциплини, чието съдържание лежи върху българската основа, а то е наречено не българско, а македонско. И така с години, "набивано", "набивано" дава такива резултати. Онези с титлите, те са служили на политиката, която е провеждана. Най - голямата битка е тази за умовете. Спечелил ли си я, победата е твоя. Затова нашите учени, дипломати, политици и държавници трябва да заемат твърда позиция при воденето на преговорите за отстояването на историята ни и културното наследство.
Хубав ден!


"Героите" си имат КОНКРЕТНИ ИМЕНА !
Тези които в момента се занимават с писане и популяризиране на/за Македонският, КАТО САМОСТОЯТЕЛЕН ЕЗИК, от там САМОСТОЕН НАРОД - са ... знаете ли?

П.П.
Да се съсредоточим на първо време, върху тези на които пред имената им е изписана научна титулатура? ... на "македонските" за момент да не се спираме но - Кои са останалите "герои"? Знаем ли ги?
цитирай
13. tota - драскачите от Скопие защитават 75 ...
26.05.2020 18:41
get написа:
tota написа:
panazea написа:
драскачите от Скопие защитават 75 годишните си позиции. Иначе ще загубят положение , работа , титли !
Що се косиш! Хората са друго нещо.
Покоряйте ся язици яко С Нами Богъ !
Панацея

Напълно съм съгласна с теб Тони, но нека не забравяме, че в тези 75 години са се сменили няколко поколения, а с тях под чуждото въздействие има промени в мисленето, дори и там, където е пулсирало българското. Представи си само за миг, какво е говорено на децата в часовете по учебните дисциплини, чието съдържание лежи върху българската основа, а то е наречено не българско, а македонско. И така с години, "набивано", "набивано" дава такива резултати. Онези с титлите, те са служили на политиката, която е провеждана. Най - голямата битка е тази за умовете. Спечелил ли си я, победата е твоя. Затова нашите учени, дипломати, политици и държавници трябва да заемат твърда позиция при воденето на преговорите за отстояването на историята ни и културното наследство.
Хубав ден!


"Героите" си имат КОНКРЕТНИ ИМЕНА !
Тези които в момента се занимават с писане и популяризиране на/за Македонският, КАТО САМОСТОЯТЕЛЕН ЕЗИК, от там САМОСТОЕН НАРОД - са ... знаете ли?

П.П.
Да се съсредоточим на първо време, върху тези на които пред имената им е изписана научна титулатура? ... на "македонските" за момент да не се спираме но - Кои са останалите "герои"? Знаем ли ги?


Все пак - председател на българската част от 7 човека е историкът проф. д-р Ангел Димитров, първият български посланик в Македония и посланик след това в Белград. Доц. д-р Наум Кайчев, бивш генерален консул в Битоля, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет, е негов заместник. Наум е активен член на Сдружението на българските родове от Македония. Членове са проф. д-р Иван Илчев, бивш ректор на СУ, доц. Момчил Методиев, теолог и историк, доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания на БАН, проф. Кирил Топалов, писател и литературовед, посланик на България във Ватикана и доц. Бони Петрунова, археолог, директор на НИМ в София.
Македонската част на смесената комисия е също от 7 души, пет от които – историци. Председател е акад. д-р Драги Георгиев от Института за национална история (ИНИ) в Скопие и преподавател в Скопския университет. Трима професори от ИНИ – Ванчо Георгиев, Петър Тодоров и Дарко Стоянов, както и Александър Литовски от Института и музей – Битоля оформят групата на историците. Членове са още проф. Любица Спасовска, научен сътрудник в Университета в Ексетър, Великобритания, и Любчо Ристески, антрополог, преподавател в Института за етнология и антропология в Скопския университет. Трима от историците, в това число и председателят на македонската част, са от района на Струмица, докато проф. Ванчо Георгиев, когото познавам отблизо, е от последното македонско село преди границата с България при Златарево- Ново Конярево.

И докато търся знаци, че с тези хора ще може да се свърши работа, се сещам за не дотам конструктивното и любезно изказване в македонските медии на министъра на образованието и науката Рената Десковска. Да, в учебниците имало някои фактически грешки, но това било в учебниците по химия, физика, биология, които трябва да бъдат отстранени. В учебниците по история или литература, не, нямало да има такова нещо.
https://voice-bg/novini-makedonia/4646-bg_mk_komisiq.html

цитирай
14. get - До 13. tota - Вероятно съм предизвикал вербално-комуникативно недоразумение - от което последва коментара ... ?
26.05.2020 19:27
... с преговарящите по "науч(е)ните проблеми", от българска и македонска страна?

Моят въпрос БЕ КЪМ ВСИЧКИ ЛЮБОЗНАТЕЛНИ И ВЪЛНУВАЩИ СЕ ОТ ... Как от ЕДИН НАРОД бяха създадени ДВЕ НАЦИИ ?
В контекста на този БОЛЕЗНЕН ПАРАДОКС - Двама, от едни майка и баща братя - да ги обявяват ЗА НЕРОДСТВЕНИ?
Търся КОИ БЯХА ТЕЗИ "УЧЕНИ" (да оставим засега политиците и политиката) които ОБЯВИХА "ДВАМАта БРАТЯ" - за ХОРА с РАЗЛИЧНО потекло?
От кои държави, университети ... бяха, са тези оруелови обскуранти на словото, в науката и публицистиката?

До момента ВНИМАНИЕТО МИ СА ПРИВЛЕКЛИ двама АКТИВНИ МАКЕДОНСТВАЩИ В НАУКАТА ... третият и четвъртият вече не са между живите?

Пъвият е "американски" учен?
От ето тази фотография:
http://home.uchicago.edu/~vfriedm/TownHallKumuxDaghestanl.jpg

... от която ще разберете С КАКВА ИДЕОЛОГИЧЕСКА "ЗАКВАСКА" е? ... профезорът Victor Friedman.

Вторият "чуждестранен" учен, е ето тази ОТ снимката:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rina_Usikova.JPG

Оглавяваща КАТЕДРАТА ПО СЛАВИСТИКА в Московския държавен университет. Единственото учебно заведение където още от 1975 год. се ПРЕПОДАВА ОФИЦИАЛНО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК ? Съответно се издава и "научни изследвания" ОТ КОИТО И "НА МЕН СЛЕПИЯТ" става ясно - ЧЕ ДВАМАТА БРАТЯ - НЕ СА РОДНИНИ ?!
- Че от ЕДИН НАРОД ... щом си(или поне се считаш за) ВЕЛИКА СИЛА - можеш да СЪЗДАДЕШ ДВЕ НАЦИИ !?
цитирай
15. tota - До 14 get
26.05.2020 20:30
Гет, и тези ,които сочиш по – горе са изиграли роля за възникването на „македонизма“, а в последствие и отделянето им от Българи, но първият поставил началото на отродяването на изконни българи от България е Йоан Цвийч. Своите възгледи за българите в тези наши земи, той пръв представя в Русия, откъде в последствие се дирижират процесите, но изпълнителите са на Балканите. Затова метафорично посочих, че вълците са два. Накратко, кой е Йован или Иоан Цвиич?
„Йован Цвиич (на сръбски: Јован Цвијић) е сръбски географ и геолог, председател на Сръбската кралска академия и ректор на Белградския университет.“……
„През 1906 г. публикува „Няколко наблюдения върху етнографията на македонските славяни“. В книгата развива тезата, че широко разпространеното сред европейските етнографи от онова време схващане, че македонските славяни принадлежат към българската народност, е погрешно. Твърди, че македонските славяни нямат развито народностно чувство и са предразположени да станат сърби или българи.
През 1909 г. като изразител на сръбската политика за неутрализиране на българските интереси в Македония, за първи път публикува етнографска карта, на която македонските славяни са изобразени като отделна етническа група. Според антрополога Лоринг Данфорд картите на Цвиич са имали голямо влияние в следвоенна Европа и са способствали за разпространението на идеята за отделна група „македоно-славяни“, както и за приемането на правото на новосъздаденото Кралство на сърби, хървати и словени да владее над голяма част от Македония.“
„Йован Цвиич в своето съчинение „Балканският полуостров и южнославянските земи“ (Цвиjиh, 1885) пише, че „старото етнографско име българи е загубило през турското владичество своето етнографско значение“ и в по-голямата част на полуострова „с него се означава селското население, живяло под чифлишки режим“, a „името българи е загубило националното си значение и в обширни области на Балканите се употребява в икономически смисъл като рая, земеделец, селянин“. След основаването на Българската екзархия през 1870 и Освобождението на България през 1878 г. българското име придобива националното значение. Друго „откритие“ на Цвиич се отнася до въпроса как македонците станали българи. Според него „под тежкия стопански ред и турския натиск сръбското население на Вардарската област било готово съвсем да забрави своите исторически традиции, още повече, че неговите най-силни представители са отседнали на север“.
Друго „откритие“ на сръбския етнолог е, сред жителите на Македония липсва национално съзнание. Според него националното съзнание в Македония и Шоплука не е така развито. Две са областите, загубили своята народност и запазили следи от сръбската историческа традиция: (юнашки епос, задруга, семейна слава, исторически спомени за общност със сърбите) Македония и Шоплука. Източната граница на тази обща област според Цвиич е р. Искър и р. Струма. Но кои са българите и какъв е техния произход? На изток от Искър и Струма населението е различно. Там има много монголоидни типове, които се увеличават по посока на Черно море. След славяните през Долнодунавската равнина преминават туранските прабългари, печенези, кумани и татари, които се претопяват сред славянското население. Оттук произлиза разликата в етническия състав на източнобалканския тип и останалите славяни, с „които българите нямат устойчиви връзки“. Внушението на текста е, че българите не са част от южните славяни и не притежават типичните за тях културни черти, семейна и родова слава, юнашки епос и пр.“
Тези представи за българите, македонците и шопите, които включват и други подобни по съдържание съчинения, създадени в края на XIX и началото на XX век са в основата на политическите претенциите на Сърбия към Македония и Шоплука. Те влияят при определянето на източната граница на Сърбо – Хърватско – Словенското кралство след Първата световна война и поставят началото на продължителен процес на насилствена промяна на идентичността на българите там.

цитирай
16. tota - Допълнения към коментарите
26.05.2020 21:02
АКАДЕМИК ХРИСТО ХРИСТОВ ЗА ПОЯВАТА НА МАКЕДОНИЗМА
Точно преди 40 години един от най-големите български историци акад. Христо Христов (9 януари 1915, Харманли – 4 февруари 1992, София) публикува на страниците на сп. „Исторически преглед“ статията си „Македонизмът като политическа концепция в края на ХІХ и началото на ХХ век“. Въпреки, че тя беше последвана от редица други публикации и до днес тя не е остаряла и е най-доброто писано по въпроса. Тогавашния директор на Института за история към БАН пише статията си да отговори на набиращия скорост македонизъм като своеобразна държавна идеология в Социалистическа република Македония в рамките на Югославия. Тя е изградена на богата изворова и литературна база от домашен и чуждестранен произход.
Акад. Христов разкрива активната роля на сръбската и руската дипломация и по-специално ролята на Стоян Новакович, Александър Ростковски, Милош Милоевич, Йован Цвиич, Йован Ристич, Пантелия Сречкович, Спиридон Гопчевич за създаването и утвърждаването на македонизма като антибългарска политическа концепция през последните десетилетия на XIX век. Акад. Христов се спира подробно и на антибългарската и ренегатската дейност на Коста Групчев, Наум Евров, Стефан Дедов, Д. Мишайков и Кръсте Мисирков.
Особено място ученият е заделил на Кр. Мисирков, като анализира и книгата му „За македонцките работи“ (1903). По отношение на Мисирков искам да отбележа, че той се самореабилитира, няколко години по-късно, а и през последните десетилетия, когато открихме и публикувахме и неговия дневник, където той се изявява като български патриот, сериозно наранен от първата национална катастрофа. Ако в ранната си дейност Мисирков се проявява като сръбски и руски агент и пропагандатор на антибългарската концепция – македонизма, то в своя дневник той подлага на убийствена критика руската и сръбската политика срещу българския народ за отродяване на македонските българи.
В статията на акад. Хр. Христов има и редица други моменти, които могат да бъдат коригирани, тъй като през последните години бяха открити и публикувани важни документи, свързани с възникването и разпространението на македонизма.
Статията ви предлагаме с тази нейна нова публикация, тъй като би могла да бъде полезна за антибългарската общественост там около Вардара, включително и на участниците в българо-македонската историческа комисия. От нея много лесно могат да се направят изводите, че там около Вардара тия не са наследници на Гоце Делчев и на революционерите от българската ВМОРО, а са на Групчевич, Еврович, Дедов и Мишайков. Така също крайно време е на тях, както и на сръбските и руските дипломати, създатели на македонизма да се издигнат подобаващи монументи в Скопския Дисниленд, тъй като за сега там има такъв само на Димитър Чуповски, което е недостатъчно. Все пак скопските потурнаци са наследници на тези създатели на македонизма, а не на борците срещу него и сърбизма каквито бяха Гоце и неговите другари от ВМОРО, ВМОК, БТРБ, СБКК, БНФП, ВМРО, Илинденската организация, МПО, ВМРО (Обединена) и т.н. Това кощунство и клептомания с българската история е крайно време да престане. Ние нямаме обща история и общи празници с македонистите, както нямаме обща история със сърби, гърци, турци и румънци. Срещу техните антибългарски пропаганди се бореше българската ВМОРО през целия период на своето съществуване (от 1893 до 1934 г.). Това съглашателство със скопските македонисти е непростимо кощунство към паметта на Гоце Делчев, Даме Груев, Пере Тошев, д-р Христо Татарчев, Христо Матов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Иван Хаджиниколов, Трайко Китанчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев, Андон Димитров, Христо Чернопеев, Борис Сарафов, Яне Сандански, Васил Чекаларов, Пандо Кляшев, Екатерина Симидчиева, Менча Кърничева, Мара Бунева, Васка Зойчева, Тодор Александров, Иван Михайлов, Владо Черноземски, Йордан Цицонков, Димчо Стефанов, Солунските атентатори и всички останали наши водачи. Те водиха кървава битка срещу македонизма, сърбоманството и гъркоманството.
Цочо В. Билярски
http://www.sitebulgarizaedno/index.php?option=com_content&view=article&id=1171:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
Линкът ни отвежда и към статията на акад Христо Христов „МАКЕДОНИЗМЪТ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА КОНЦЕПЦИЯ В КРАЯ НА ХІХ И НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК“
И още един интересен материал, хвърляш светлина по каментираните от нас въпроси свързани с българската история и култура, присвоявани от братята българи, наричащи се вече македонци. Не е лесна задачата на комисията от двете страни или ще съградят мост със здрави основи, или трябва да откачат вагона! Средно положение на може да има.
Това е статията на Цочо Билярски
МАКЕДОНИЗМЪТ – РЕЗУЛТАТ НА СРЪБСКО-РУСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО
https://www.sitebulgarizaedno/index.php?option=com_content&view=article&id=910:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

цитирай
17. get - До 15. tota - До 14 get ... Мило Ати, знам и на мен ми коства доста време и терзания ДОКАТО ... ?
26.05.2020 21:08
"противно" на това - което други ми буха изградили като мнение по въпроса - БЯХ ПРИНУДЕН ... САМ НА СЕБЕ СИ - ДА ПРИЗНАЯ, назовавайки ДИАГНОЗАТА?

Знам, че НОРМАЛНО ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН И ХРИСТИЯНИН - ни е възпитано ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД САМО-ЖЕРТВАТА, ОСОБЕНО КОГАТО ТЯ В ПРЕДСТАВИТЕ НИ Е БЕЗКОРИСТНА - Но, така ли е?

Ще си позволя, да препечатам два мои примера, които вече съм давал по подобна тема, при друг БОЛЯЩ ГО ЗА БЪЛГАРИЯ - родолюбец?
1-ви
Още по време докато се водят преговорите на Берлинският конгрес. Граф Шувалов КОЙТО Е РЕАЛНИЯТ ПРЕГОВАРЯЩ и има защо? Та този научавайки, че се подготвя и е започнало МАСОВО ВЪСТАНИЕ известни ни като Кресненско-разложко(1879 г.) - изпраща меморандум. В същият строго разпорежда ВЪСТАНИЕТО ДА СЕ ЗАДУШИ.
И една подла ръка на един капитан Калмиков - извършва пъкленото дело с което обезглавява въстанието ... убивайки военният му ръководител войводата Стоян Карастоилов!
2-ри факт ... Каква е политиката на руските-благодетели КЪМ СЛЕДОСВОБЕЖДЕНСКА БЪЛГАРИЯ в неосвободената и част МАКЕДОНИЯ(тук няма да коментирам Фирмилановият въпрос?)
А само ще цитирам част от документ изготвен от българския дипломатически-агент в Солун?
"Доклад от А. Шопов до министър Стоилов

писано: Солун, 2.6.1897
Поверително!

Господине Министре,
...
Днес мъчно можеш да убедиш македонската интелигенция, че чувствата на руските консули спрямо българите в Македония са приятелски и благоприятни. Днес българската интелигенция, знае, че руската политика не е в интереса на правото българско дело в Македония, защото го е слушала и слуша от самите руски консули, па и защото ежедневно гледа факти, които не оставят никакво съмнение, че това е тъй.

Преди всичко, ТОВА С НИЩО НЕОПРАВДАНО МНЕНИЕ НА РУСКИТЕ КОНСУЛИ в Македония, че МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ НЕ БИЛИ БЪЛГАРИ, мнение противно на историята, противно на народната съвест и съзнание, противно на етнографията, противно на филологията в отношение езика на македонците, противно на вековните понятия, предания и сведения както на самото българско население тъй и на другите меншества в Македония, това мнение, казвам, до такава степен е изстудило добрите чувства на македонските българи към руските консулства, щото явно се вижда, че тия чувства се преобръщат в враждебни. И каква преданост и симпатии могат да се изискват от една интелигенция, която открито се укорява от руските консули в най-святото нещо, което тя има днес, – в нейната народност, в най-святите чувства и идеали, които са я въодушевлявали! Няма съмнение, че додето се продължават тия криви възгледи, това поведение и тая враждебност на руските консули спрямо българската народност, чувствата на българите в Македония не могат да се не обръщат във враждебни спрямо представителите на великата славянска държава.

Не трябва да си правим илюзии; в Македония и малко и голямо знае, че ТУРСКИТЕ ВЛАСТИ ПОЗВОЛЯВАТ ИЗКУСТВЕНО И ЧРЕЗ ПОДКУПИ ДА СЕ ОТВАРЯТ СРЪБСКИ УЧИЛИЩА САМО ПО НАСТОЯВАНЕТО И ПОДДРЪЖКАТА НА РУСКИТЕ КОНСУЛИ. Това не е тайна за никого.
Това изповядват и с това се оправдават и самите турски власти. И може ли след това да се очакват русофилски чувства от македонската интелигенция?

В Македония има епархии, които до 40 години насам стоят без архиереи по единствената причина, че християнското население желае пастири, които да му проповядват словото Божие, да го учат и наставляват на родния му език, да го оставят да се развива в езика и народността си.
...
Македонската интелигенция знае, че БЪЛГАРСКИ ВЛАДИЦИ В КАЗАНИТЕ ЕПАРХИИ НЕ СЕ ИЗПРАЩАТ, ЗАЩО Е БИЛО И Е ПРОТИВНО НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО в Цариград, на руската политика в Македония. Това не крият и самите турски власти. И разбира се, че при подобни условия не може да се очаква, християнското население в Македония да питае същите приятелски чувства и същото доверие, които е питаело от векове към великата Русия и нейната политика.
..."

- край на цитата!

А если есть необходимости ... ще коментирам "македонизма" на Цвиич, ПОЛИТИК ОТ СЪЗДАДЕНАТА ИЗКУСТВЕНА И СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА РУСИЯ - държава СЪРБИЯ ... за сметка на България и нас Българите?

Но пак се връщам КЪМ ОСНОВНОТО В МОЕТО ПИТАНЕ ?
Освен ПРОВОКАЦИИТЕ НА РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПУТИН ... кои са другите СЪВРЕМЕННИ "ГЕРОИ" от научната гилдия - които работят НЕ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО - А ЗА РАЗЕДИНЕНИЕТО НИ С БРАТЯТА ОТ МАКЕДОНИЯ ?!
цитирай
18. tota - 17. get
27.05.2020 09:18
Историческите факти относно появата на македонизма, впоследствие на република Македония в рамките на СФРЮ, следва БЮРМ, Македония и най - накрая Северна Македония са ясни. Относно външната намеса и дирижиране на процесите - също е ясно. Основният проблем остава наш, че ние нямаме национална доктрина за защита на националните ни интереси. Тя касае, не само проблемите със Северна Македония, а и със Западните покрайнини в Сърбия, българите в Молдова и Украйна - също. Въобще - българите, където и да са? Дали има сили, които да се наемат и отстояват българските интереси подобаващо във всички области, при това състояние на България, не мога да бъда убедителна в отговора?
цитирай
19. get - До 18. tota - Мила Ати, не държавата и никаквите ни политици ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА - А НАГЛЕД ... ?
27.05.2020 14:22
tota написа:
Историческите факти относно появата на македонизма, впоследствие на република Македония в рамките на СФРЮ, следва БЮРМ, Македония и най - накрая Северна Македония са ясни. Относно външната намеса и дирижиране на процесите - също е ясно. Основният проблем остава наш, че ние нямаме национална доктрина за защита на националните ни интереси. Тя касае, не само проблемите със Северна Македония, а и със Западните покрайнини в Сърбия, българите в Молдова и Украйна - също. Въобще - българите, където и да са? Дали има сили, които да се наемат и отстояват българските интереси подобаващо във всички области, при това състояние на България, не мога да бъда убедителна в отговора?


... ТАКИВА ЕДНИ ВЕРОЯТНО НАИВНИ В ОЧИТЕ НА ЧЕТЯЩИТЕ НИ - ОБМЕН НА МНЕНИЯ ПО ВЪПРОСИ, КОИТО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ и Наука, по една или друга причина СА ЗАГЪРБИЛИ?

В тази връзка за момент се отклонявам от ЗЛОБОДНЕВНОСТТА НА ТЕМАТА "МАКЕДОНИЯ-МАКЕДОНИЗЪМ" и се връщам НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО към края на ПЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ?

Там ИМА МНОГО НЕЩА - КОИТО СА ПОКАЗАТЕЛНИ? За нашите "благодетели"?
- Първият ми пример е по тема ЕКЗОТИЧНА ВЕРОЯТНО ЗА ТЕЗИ КОИТО ЗА ПРЪВ ПЪТ ЩЕ Е ЧУЯТ - тази с БЪЛГАРИТЕ ОТ ТАВРИЯ? Които до края на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА са наброявали до към ПЕТДЕСЕТ ХИЛЯДИ?!
- Вторият пример - на който ще обърна внимание, е СЪДБАТА НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕГЕЯ и БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ ... приблизително, по мои данни пак ПРИБЛИЗИТЕЛНО - същите са СЕДЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ? Тук ще допълня, че преводачката и народната ни певица Любка Рондова е с произход ИМЕННО ОТ ТЕХНИТЕ СРЕДИ?

Та знае(м) ли НИ Е БЪЛГАРИТЕ от "СТАРА БЪЛГАРИЯ" - каква е съдбата на ТАВРИЙСКИТЕ и ЕГЕЙСКО-БЕЛОМОРСКИТЕ БЪЛГАРИ - след КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

Повтаряйки се отбелязвам, че се касае за ХОРА С БЪЛГАРСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ - КОИТО В МОМЕНТА ... ГИ НЯМА?!
Някой ЗНАЕ ЛИ - ПРИЧИНИТЕ, КОИТО ДОВЕДОХА ДО ТАЗИ "АНИХИЛАЦИЯ" на над СТО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ - ИЗЧЕЗНАЛИ ПО СИЛАТА, ЧЕ НЕ СА ЖИВЕЛИ В БЪЛГАРСКОТО ДЪРЖАВНО ЗЕМЛИЩЕ?!
цитирай
20. tota - 19. get
27.05.2020 16:09
Въпросът ти е не е пряко свързан с темата на постинга, но той кореспондира с проблема на българите извън пределите на България. "За жалост - казва Наталия Краско за таврийските българи, всичко това до неотдавна беше тема табу за историографите и едва през последните две-три десетилетия се появиха интересни изследвания и статии за тегобата на тази група хора." По - подробно виж тук: https://m.offnews/news/Interviu_66/Istoriiata-na-balgarskite-izselnitci-v-Tavriia-ostanali-pod-vlastta-n_630632.html
Малко по - различни са процесите в южната ни съседка, но и те са продукт на следвоенната ситуация и външен натиск при решаването им. Тук повече: https://abritvs/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80/
Отговорът е един - асимилирани, претопени, да не напиша друга по - силна и крайна дума. въпреки това. Унищожени! Всичко това е продукт на обстоятелствата и зависимостта на страната ни от една или друга външна сила. Те, малките държави ще продължат своето жалко съществуване, като нечии клиенти, сателити, протежета - пише Димо Кьорчев след ПСВ, които са валидни след ВСВ , а така също и днес, когато сме в ЕС ... Задават се и нови времена, в които думите на ботгомила Петър Осоговец за България " през изкус и съсипни ще мине, ала ще изтрае", дали ще се окажат пророчески? Проблемът за българите по - света и правилната политика на страната е повече от актуален, имайки предвид демографската криза в страна и икономическата емиграция на една не малка част от българите. Необходими са не само мостове със здрави основи, но и ясна и последователна политика по националния въпрос!!
цитирай
21. get - До 20. tota - 19. get ... Ати, за КРИМСКИТЕ ТАТАРИ, ЧИЧЕНО-ИНГУШЕТИ и кои ли още не ДЕПОРТИРАНИ ЗНАЕМ - Но?
27.05.2020 19:12
Но? За ДЕПОРТИРАНИТЕ НАШИ БЪЛГАРИ живели в КРИМ и ТАВРИЯ - Не знаем, Защо?
Това ни го е обяснил ... таврийски българин, един млад и талантлив писател? Казва се Михаил Хаджийски. В книгата си излязла през Втората св. война, "Българи в Таврия" той изрично отбелязва:

"РУСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА, независимо какви бяха, винаги ИМАХА ЕДИН СТРЕМЕЖ - ДА НИ ПОРУСЯТ."

На второ - място отново ще отбележа същият факт ПОРУСВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕГЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ?
- Моля изслушайте ПЕСЕНТА-РАЗКАЗ на, ЗА МЕН ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ПЕВИЦА И ЧОВЕК-БЪЛГАРИН Любка Рондова ... за черната съдба на тези БЛИЗО СЕДЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ от ЕГЕЯ - след 1947-а година РАЗСЕЛЕНИ В СССР и останалите стран от СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР - но НА КОИТО СЪЗНАТЕЛНО НЕ ИМ РАЗРЕШЕНО ДА СЕ ПРИЮТЯТ ПРИ НАС ... ПРИ БРАТЯТА ИМ ПО КРЪВ, В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ?
https://www.youtube.com/watch?v=rrs0p6Yaa78

- Ати, как смяташ?
Дали написаното(цитат от мен по) от Яворов - в началото на миналият век - не е актуално и към настоящият момент ?!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Ати! Отново!
27.05.2020 20:11
Да, вълците са много!
Да почнем отпред- назад
Преди лървата Балканска война Македония е " Безспорна зона" Принадлежаща на България Тежестта на войната изнася България Но по- голямата част от Македония е окупирана от сърби и гърци Те отказват да я напуснат Формалната причина е създадената през това време Албания- от САЩ! Тя трябвало да се разпредели между сърби и гърци Но няма какво да делят И си харесват Македония Заслугата за отделяне на Македония от България в Берлин е също тяхна в голяма степен!
На този конгрес България няма дори и наблюдател Защото още не е държава На Сърбия и Гърция имат представители, както Черна Гора и Румъния Оттам нататък сърби и гърци са играли винаги мръсна роля срещу нас Не случайно дядо ми всяка сутрин започваше със" Съюзници- разбойници"
Те са ясни Но оттук започва и нашата вина ,изразяваща се в неадекватно провеждана политика, противоречаща на интересите ни

Ако се върнем назад, едно е ясно Великите сили не ни долюбватТе не искат Голяма България Не една- всичките Това е недогледал Фердинанд Това му е и единствената Грешка Че е смятал ,че ще го допуснат сред Великите?
Трябва като гърците да си искаме и да плачем Но за България, не за джоба на някой С това сме известни и ни знаят добре

Хубава вечер!
цитирай
23. tota - Но? За ДЕПОРТИРАНИТЕ НАШИ БЪЛГАРИ ...
27.05.2020 20:11
get написа:
Но? За ДЕПОРТИРАНИТЕ НАШИ БЪЛГАРИ живели в КРИМ и ТАВРИЯ - Не знаем, Защо?
Това ни го е обяснил ... таврийски българин, един млад и талантлив писател? Казва се Михаил Хаджийски. В книгата си излязла през Втората св. война, "Българи в Таврия" той изрично отбелязва:

"РУСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА, независимо какви бяха, винаги ИМАХА ЕДИН СТРЕМЕЖ - ДА НИ ПОРУСЯТ."

На второ - място отново ще отбележа същият факт ПОРУСВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕГЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ?
- Моля изслушайте ПЕСЕНТА-РАЗКАЗ на, ЗА МЕН ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ПЕВИЦА И ЧОВЕК-БЪЛГАРИН Любка Рондова ... за черната съдба на тези БЛИЗО СЕДЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ от ЕГЕЯ - след 1947-а година РАЗСЕЛЕНИ В СССР и останалите стран от СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР - но НА КОИТО СЪЗНАТЕЛНО НЕ ИМ РАЗРЕШЕНО ДА СЕ ПРИЮТЯТ ПРИ НАС ... ПРИ БРАТЯТА ИМ ПО КРЪВ, В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ?
https://www.youtube/watch?v=rrs0p6Yaa78

- Ати, как смяташ?
Дали написаното(цитат от мен по) от Яворов - в началото на миналият век - не е актуално и към настоящият момент ?!

Михаил Хаджийски е бил изключително смел за времето си, да дръзне да пише за съдбата на таврийските българи тогава„ Не случайно си отива толкова млад.
Колкото до последният ти въпрос - да, актуално е звученето, на всичко казано от П. Яворов. Мисля, че никой няма да позволи България да бъде цяла! Единственият изход е, ако кръвта "заговори"за самоопределението„
цитирай
24. tota - До 22. leonleonovpom2
27.05.2020 21:40
Иване, ясно е, че вълците са много. Основните са тези на т. н. Велики сили тогава, чиито интереси тук на Балканите са се преплитали. Те се допълват по - късно и от нашите съседи, насъсквани срещу нас от тези, които са стояли зад тях. Всичко, което понасяме идва от това, че никой не е искал на Балканите да има една голяма държава и това да е България, когато териториите й съвпадат с преобладаващото българско население в тях. Ако това се беше случило - тук на Балканите щеше са се оформи трети център в Европа, който можеше да накланя везните на процесите в света. В зависимост от това, коя страна щеше да подкрепи - страните на изток или тези на запад. Но, не би, никой не би допуснал това. По – добре на Балканите да се създадат много малки държавици, разпределени като сфери на влияние между големите и тук фитилът да е пред запалване. Насъскване едни срещу други, за да бъдат отслабени и винаги владени. Както е и днес. Извън темата вмъквам думи на военнослужещ от БНА, обучаван в бившия СССР. Забелязва, че заданията, които му възлагат се различават от тези на колегите му от другите страни – членки на Варшавския договор. Неговото задание винаги е подготовка на военните сили за отбрана и прилаганата тактика да не е настъпателна, а отбранителна. Защо? Това ми дава основание да мисля, че Балканите сме предопределени от т„н Велики за „ барутен погреб“, за съжаление, през целият период след освобождението така протичат процесите тук на това кръстопътно място. Това, вероятно е прозрял много преди това Гоце Делчев, за да напише: „ „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите“. Само за миг да си представим, какво би било тук, ако балканските народи бяха постигнали икономическо, социално и културно сътрудничество. Без грандоманщина, съперничество, без противопоставяне, без служене на чужди интереси. Но, не би! В сила е останалото още от римляните „ разделяй и владей!“
Хубава вечер!
цитирай
25. get - До 24. tota - До теб Ати и руският адвокат Иван?
28.05.2020 18:32
tota написа:
Иване ... Велики сили тогава, чиито интереси тук на Балканите са се преплитали.
...
Това, вероятно е прозрял много преди това Гоце Делчев, за да напише: „ „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите“. Само за миг да си представим, какво би било тук, ако балканските народи бяха постигнали икономическо, социално и културно сътрудничество. Без грандоманщина, съперничество, без противопоставяне, без служене на чужди интереси. Но, не би! В сила е останалото още от римляните „ разделяй и владей!“


Казах ви?
Докато НЕ ПРОГЛЕДНЕТЕ а от там НЕ НАЗОВЕТЕ ИМЕНАТА НА ИСТИНСКИТЕ С ПРЯКА ВИНА ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - нищо не може да се стори ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА - КОЯТО НИ ИЗЯЖДА?!

Добре припомняш думите на Гоце Делчев?

„Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите“

Но той, като един РЕАЛИСТ-БЪЛГАРИН И ОТ ТАМ ПОЛИТИК - не ВЗЕ В РЪКА ПЕРОТО а ВЗЕ ПУШКАТА и ТАКА ЗАГИНА!!! Защо?

Защото ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК е в правото си да се бори за това КОЕТО Е ИЗВЕСТНО, КАТО "ЕСТЕСТВЕНИ ПРАВА"?
И когато СЕ УБЕДИ - ЧЕ ТЕЗИ, КОИТО В САМОЧУВСТВИЕТО СИ НА "ВЕЛИКИ" ПОТЪПКВАТ ТЕЗИ НЕГОВИ основни човешки ПРАВА - ТОГАВА ТОЙ ИМА ПРАВО ДА ИМ СЕ ОПЪЛЧИ!!

Мило Ати - вие с Иван - нямате вътрешната смелост да назовете нещата с истинските им имена!?
Поради което и да не изглеждам "субективно-предубеден" - ще ви цитирам, слова от мъж, БЪЛГАРИН - в същността си РУСОФИЛ, който вече през 1914 год. му става пределно ясно - Що е Русия, и каква е пагубната й за България нейна политика?

Най-вече ЗА ТЕБ АТИ - го давам, бургаският ми приятел, с поведението си вече ми е показал - че моите доводи са безпредметни - предвид неговото прехласване пред ЕДНА ЧУЖДА И ВРАЖДЕБНА НАМ БЪЛГАРИТЕ - ДЪРЖАВА ...?

Цитат ИЗ "ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ. ВИНОВНИКЪТ"

"[...] Решението на Русия да освободи България с умисъл да я присъедини на Руската империя, не представляваше тогава престъпна мисъл за интересите на българите, според тяхното тогавашно робско положение. Ето затова планът на руската дипломация е бил и е [...] България ДА си СТАНЕ РУСКА ГУБЕРНИЯ. Първият княз, Александър Батенберг, руски човек, пожела да бъде независим княз на независима държава. Той се показа неблагонадежден за изпълнение на руския план за присъединението на България - под руски протекторат.
Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Тоя жест осуетяваше планът за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м., П.М.).
Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград [...]
Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.
Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя [...]
"Девизът" на руското правтелство за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия и Гърция се оформи окончателно, в държавна политика на Руската империя, през 1889 година.
С посредството на руската дипломация се постигна едно съглашение между Сърбия и Гърция чрез Патриаршията(фенерската – п.м.) за подялбата на Македония [...] При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. В нейния състав влизаха консулите руски и сръбски, турските власти, гръцко-сръбските владици и терористите: андарти със сръбските чети. Оръдията на консулите и владиците бяха турските власти и терористите. Като отражение, като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети развиха своите знамена, усилиха своята деятелност. Земаха се мерки за едно всеобщо сериозно въстание. Четите заработиха по-усилено.
Мисълта, че при тия движения и при едно по-сериозно въстание, Европа, за да тури край на тоя тревожен живот, може от Македония да образува една автономна област, разтревожи руската дипломация. Последната знаеше твърде добре, че ако се образуваше от Македония автономна област, нямаше да остане нито сърбин, нито грък, нямаше да се мине много време, за да се присъединеше тая област на България. В такъв случай всичкия план на руската дипломация рухнуваше.
Страхът пред мисълта за образуването от Македония на една автономна област, застави Зиновиева, руския тогава посланик в Цариград, да подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети. Известно е, че той даде "карт бланш" на турците да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците не закъсняха да използуват това желание на руската дипломация [...] Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония СЕ ДЪЛЖИ НА МИЛОСЕРДИЕТО НА ЗИНОВИЕВА [...] Руските консули в Македония, съюзници на сърби, гърци и на турци против българите, в своите рапорти, които публикуваха в Петербургския "Държавен вестник", обвиняваха българите и оправдаваха турците [...]
Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия; "погромът ни дойде от Австро-Унгария; 16 юний е катастрофалната дата". Така казваме [...]
Руският император, който, както се види, не държи сметка за чувствата на самите нас, русофилите, дойде на поклонение в Кюстенджа, за да изкаже своята признателност и благодарност на Румъния, оръдието за нанесения погром на България [...]
Да видим как [...] тия наши държавници и умни мъже съдействаха за изпълнението на планът за погрома. Известно е, че България се готвеше 30 години за освобождението на поробените братя. Нейният идеал беше: обединението на българския народ. Възползвана от тоя стремеж на България... руската дипломация устрои една клопка (капан), в който да попадне България во глава със своя цар.
УСТРОЕНИЯ ОТ РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ „БАЛКАНСКИ СЪЮЗ” БЕШЕ УРЕДЕНИЯ КАПАН...
Подир детронирането на княз Ал. Батемберга, известно е, че Русия, чрез изпращането в България на своя комисар, като в област, находяща се в неин протекторат, се опита да тури ръка на България.
Стамболов, в своята неимоверна решителност, извика: "долу ръцете" и, като развя знамето на независимостта, отвори ожесточена борба против посегателството на независимостта на България. Тогава, в тая борба, Австро-Унгария се яви поборница, в защита каузата на независимостта на България, а с Австро-Унгария - почти цяла Европа.
С ОБРАЗУВАНЕТО НА БАЛКАНСКИЯ СЪЮЗ СЕ ЦЕЛЕШЕ РАЗГРОМА НА БЪЛГАРИЯ. В такъв случай се мислеше, че, при опита за погрома, пак Австро-Унгария ще се яви застъпница, да защищава България. Ето за това в договора на тоя Балкански съюз, се помести клауза, враждебна на Австро-Унгария, т.е. България се задължаваше да даде на Сърбия 200 000 щика против Австро-Унгария. Се целеше с тая клауза да се предизвика смъртна враждебност на Тройния съюз против България.
Тоя съюз със Сърбия беше едно крайно глупаво дело за България. И най-простият българин знаеше, че сърбите са подли и вероломни; че те отдавна планират и действат открито, за да ни ограбят; че искат да ни вземат не само Македония, но още - Кюстендил, и София, и Видин; че те за Сливница има да си отмъщават на България, и че те, най-после, са били всякога в съюз с враговете на България - турците и гърците. И децата в България знаеха, че гърците са най-големите врагове на България и на славянството. На турчин може да имаш доверие, но не и на грък.
БЪЛГАРИЯ Е БОЛНА. ТЯ СТРАДА ОТ НЕДЪГА НА СЛЯПОТО РУСОФИЛСТВО. ПОГРОМЪТ СЕ ДЪЛЖИ НА ТОЯ НЕДЪГ [...]
Кабинетите Гешов - Данев приеха съюза и подписаха договорът със Сърбия по искането и посредството на руската дипломация и под гаранцията на императора. Тия кабинети бяха чисто русофилски.
Подир погрома руският посланик Нехлюдов побягна от София. Чичо Петър, сръбският крал, го награди с най-голям орден за заслуга към сръбските интереси. Защо кралят на Сърбия награждава един пълномощен министър, който действувал в друга държава, в София?.. По заповед от своето началство той, Неклюдов, дирижираше нашите русофилски кабинети, които му служеха за кукли, дирижирани от него, слепи оръдия. Всяко утро той се осведомяваше от нашите министри за състоянието на нашите войски, где кои части се намират, где е голямата сила и где се намира слабата ни страна. Всеки ден Неклюдов чрез Хартвига държеше сръбското правителство в знание за движението и положението на частите на нашата армия. Значи Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия [...] Но не е само тази заслугата на Неклюдов. Той издавал заповедите за отстъпленията и настъпленията на нашата армия. В помощника на главнокомандващия, в генерала Савов, се съзряло и посрещнало едно препятствие за правилното командуване на армията ни от Неклюдов. Затова генерал Савов се замести от генерал Радко Димитриев, най-благонадеждния, послушен русофил. Где ги не сееш, тамо не поникнуват руските дипломати [...] Не 16 юний, а 18 юний създаде погрома на България, когато Неклюдов заповяда да отстъпи нашата армия по всички линии. Ако не беше тая заповед, т.е. ако не беше се извършило това отстъпление, цялата сръбска армия щеше да попадне в плен. Тогава и гърците щяха да бъдат унищожени [...]
Руската дипломация, во главе със своя император, протестираха ли за тия свирепости и нечути жестокости, вършени над българите в поробените земи от сърби, гърци и румъни, угрозиха ли тия зверове да престанат да унищожават един в нищо невинен народ? Драконовския, най-свирепия закон, който издаде Сърбия за унищожение на българите в Македония, руския вестник "Новое време" намери, че е много мек, трябва да бъде много по-жесток, за да смаже главата на тая змия - българския елемент [...]
За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война. Много по-страшен. Във време на Руско-японската война, за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа, Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. Сибирската железница, за която се изхабиха милиарди, остана сега излишна. Отгоре на това, пожертвуваха се напразно стотина-двесте хиляди храбри руски мъже.
За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието? Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи). Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне [...]
Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство [...] Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя..."
Написа в 1914 г.
Стара Загора - Митрополит Методий (Кусев)
- Цитирал - моя милост, "пристрастният" поради БЪЛГАРО-филството си "русофоб" :)))

- край на цитата - без мой коментар и с надеждата, да намерите ВЪТРЕШНАТА СИЛА - която да ви отведе до верният за нас отговор?!

цитирай
26. tota - В премълчаните истини, наречени, неудобни истини от Боян Чуков е казано всичко.
28.05.2020 18:41
https://infacto/24-maj-neudobni-istini/?fbclid=IwAR1YlXeo7RwUgZjZC3x5M1QfQAuY76l8BRY2C0LeBGKLHwOcgdKLcz8eVmg

цитирай
27. tota - 25. get - До 24. tota - До теб Ати и руският адвокат Иван?
28.05.2020 19:19
Посочващ, всеизвестни истини, които бяха премълчавани, но не от всички наши историци, нито от съвременници, поради обвързаността ни със СССР и страните от източния блок. Не смятай, че ние не сме запознати с тези истини. Всички, казваме едно и също, по . различен начин, не зная, защо ти не отчиташ това. Въпросът е не в това, дали пряко не посочваме имената на истинските виновници за унищожението България, те са ясни, а в това, какво предстои? Времето и обстоятелствата са променени. Знаейки историята, какви поуки можем да извлечем, за да се съхраним. И ако е рекъл Бог да се постигне разрешаване на договореностите с нашите братя от Северна Македония и впоследствие се реши приемането им в ЕС . Защото ние отново сме сами тук на Балканите, както през 1912 /1913 година със съседи, както предишните " съюзници - разбойници". Всеки гледа своите интереси. Не случайно написах, че трябва да имаме добри отношения и икономическо, социално и културно сътрудничество. Разместването на пластовете предстои.
цитирай
28. get - 27. tota - 25. get - До 24. tota - До теб Ати и руският адвокат Иван?
28.05.2020 20:15
Истината е една - “Истината – независимостта си платихме с българска кръв, а разпокъсването на земите ни с руска, "братска помощ".”

Това е Ати ... както и да въртим и от различни ъгли - да разглеждаме "истината".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147455
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031